Ανάσα για 1,5 εκατ. ασφαλισμένους

Αποσύρουν τον νόμο Πετραλιά για μειώσεις συντάξεων
και αυξήσεις ορίων ηλικίας



Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης ετοιμάζουν το σχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Στην κατάργηση του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ., με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις, θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.

Η «απόσυρση» του νόμου Πετραλιά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τις οποίες θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που θα κινούνται στη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ταμεία Τύπου. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό με επιπλέον χρηματοδότηση των Ταμείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται και να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Επίσης σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων, στη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης και στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

Ποιες διατάξεις καταργούνται

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νόμο Πετραλιά προβλέπει ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις του που αφορούν τόσο τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που φθάνει έως και 45% όσο και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται ειδικότερα για:

1. Τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπεται να αρχίσει από το 2013. Στον νόμο Πετραλιά προβλέπεται ότι το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/92 και για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού Ταμείου. Προβλέπει επίσης ότι μεγαλύτερα ποσά επικουρικών συντάξεων που ήδη χορηγούνται θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών οδηγεί σε μείωση της τάξης του 45% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

2. Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεται να αρχίσει επίσης από το 2013. Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά αυξάνονται από 1/1/2013 σταδιακά κατά 2 συνολικά έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/1992. Η αύξηση αυτή του ορίου ηλικίας αρχίζει από 1/1/2013 και γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος, αρχής γενομένης από την προαναφερόμενη ημερομηνία, ούτως ώστε στην ολοκλήρωσή της το 2016 το όριο ηλικίας γενικά να είναι το 60ό, ενώ για όσους έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες και εργάζονται στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να είναι το 57ο για πλήρη σύνταξη και το 55ο για μειωμένη.

Επίσης προβλέπεται αύξηση, από 1/1/2013, σταδιακά του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας όσων πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992, καθώς και των ασφαλισμένων στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι θα συντελείται σταδιακά, κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της, ο οποίος φτάνει για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη 10ετία μετά την έναρξη ισχύος εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2022.

Ακόμη αυξάνεται από 1/1/2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων στους Κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων, κατά 6 μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑΕΤΑΜ για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2013, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και μέχρι το όριο ηλικίας να φτάσει το 60ό.

ΤΑ ΝΕΑ
12/10/2009
 
Top