ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Τρίτη 25 Απριλίου 2017 7:00μμ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνάδελφοι,
 Τα τελευταία χρόνια χειροτερεύουν δραματικά οι συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η νοσοκομειακή περίθαλψη, η πρόνοια, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ,η πρόληψη.
 Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 στον οποίο καταγράφηκε μείωση 200 εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έμεινε καθηλωμένη στα επίπεδα του 2014 η χρηματοδότηση των νοσοκομείων επιβεβαιώθηκε η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες στην υγεία – πρόνοια – φάρμακο.
 Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο, πως δήθεν προχωρά με τον «εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των δαπανών», στη βελτίωση των παροχών στην υγεία – πρόνοια και φάρμακο. Ζητάει μάλιστα και επιβράβευση από το λαό για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
 Από το 2009 έχουν αποχωρήσει 23.000 υγειονομικοί και έχουν προσληφθεί κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας 700 μόνιμοι και 4.000 συμβασιούχοι. Την ίδια ώρα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουν στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί, από 23 δις ευρώ το 2009 σε 8,4 δις ευρώ το 2015.
 Με αυτό τον τρόπο συνεχώς επιδεινώνεται η άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό που δεν κοστίζει στο κράτος αφού πληρώνεται από τα έσοδα των μονάδων υγείας, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών και με μειωμένα δικαιώματα από το καθεστώς της προσωρινής και εναλλασσόμενης εργασίας.
 Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ για φθηνούς εργαζόμενους, φθηνούς ασθενείς σε ένα φθηνό σύστημα υγείας, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακο και θεραπείες καθώς ακόμη και οι ανασφάλιστοι που έχουν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ το μήνα πληρώνουν συμμετοχές όπως οι ασφαλισμένοι. Το κόστος περίθαλψης των ανασφάλιστων αυτή η κυβέρνηση το φόρτωσε στις πλάτες των ασφαλισμένων απαλλάσσοντας την εργοδοσία και το κράτος της.
 Η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μετατρέπονται από εργοδοτική και κρατική, σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη, με τεράστιους τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική αυτή. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές
Η γενική αυτή  κατάσταση απεικονίζεται και στην κατάσταση των υπηρεσιών υγείας- πρόνοιας στην περιοχή μας: Στην ουσία τα περιφερειακά νοσοκομεία Φιλιατών Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και όχι ως νοσοκομεία. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενές να μετακινούνται στα Γιάννενα και την Άρτα, να υπερφορτώνονται τα τρία νοσοκομεία και φυσικά να αυξάνονται τα έξοδα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού και το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Και στα 4 Κέντρα Προστασίας Παιδιού είναι ανύπαρκτες οι καθοριστικές για το έργο τους ειδικότητες μόνιμων ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και παιδαγωγών. Υπάρχει τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και κυριαρχούν τα αλλότρια καθήκοντα. Η μετάθεση της πρόνοιας στις ΜΚΟ και στους ιδιώτες είναι φανερή και στην περιοχή μας.
 Το ζήτημα της υγείας, της πρόνοιας και του φαρμάκου  δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων στην υγεία. Μας αφορά άμεσα. Έχει να κάνει με το δικαίωμά  μας και την κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε πέρυσι σε ανταποδοτική από κοινωνική.
 Κυβέρνηση, αστικό κράτος, εργοδοσία, ΕΕ θέλουν τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
 Συνάδελφοι, οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν φτάσει στο απόγειό τους. Και παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για μια υψηλής ποιότητας κι αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έμφαση στην πρόληψη. Καλούμε στην οργάνωση  της  πάλης για το Λαϊκό Δικαίωμα στην Υγεία.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
- Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα (συλλογ. συμβάσεις, ωράρια)
- Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
- Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
- Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ’ όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Υγεία και Πρόνοια, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα πρόνοιας. Άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων σε ΜΚΟ και εργολάβους.
- Επαναλειτουργία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, των δημόσιων μονάδων (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρείας ΠΕΔΥ) που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν.
- Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλ. Ταμείων, να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
- Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
- Άμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011. Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων.
- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ
- Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
- Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΑΡΤΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ –ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 
Top