Ένας ακόμα ευκάλυπτος καρατομήθηκε! Δυστυχώς ακόμα ένα πανύψηλο δέντρο, απόμεινε  χοντρό κούτσουρο 2-2,5 μέτρα ύψος. 
Δυστυχώς, αντί για ελαφρύ κλάδεμα των δέντρων, συνεχίζεται το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση, κυρίως δέντρων ευκαλύπτου. Το πράσινο στην πόλη λιγοστεύει, μοιάζει να δέχεται επίθεση. Είναι  ανεξήγητο γιατί τα κλαδέματα γίνονται εξαιρετικά βαριά και βάρβαρα!

Και επειδή θα βιαστούν κάποιοι! Δεν λέει κανείς ότι δεν πρέπει να κλαδεύονται τα δέντρα. Ιδιαιτέρως οι ευκάλυπτοι, δέντρα πολύ ψηλά πρέπει οπωσδήποτε να κλαδεύονται, λόγω της ιδιομορφίας τους (εύθραυστα κλαδιά, που μπορούν να σπάσουν με τον άνεμο). 
Όμως σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο, γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια, όπου το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του κορμού του δέντρου, να διατηρούνται κύριοι ή και δευτερεύοντες βραχίονες ώστε να μην μένει ένας κορμός κούτσουρο! 
Το κλάδεμα αυτό «τρελαίνει το δέντρο», πολλά δέντρα δεν αντέχουν, και εκτός των άλλων δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με χαμηλή αισθητική. 
 Συχνά, η δικαιολογία που ακούγεται από την ομάδα που αναλαμβάνει τον ρόλο για την "καρατόμηση δέντρων" είναι ότι ιδιώτες «ενοχλούνται» και έχουν παράπονα από την ύπαρξη κάποιου ευκαλύπτου (ή και άλλου πολύ ψηλού δέντρου, που δεν μπορεί να κοπεί «μια κι έξω») και υπάρχει πίεση προς τις αρχές  να δώσουν άδεια για κλάδεμα του δέντρου. Οι αναφορές είναι πολλές: πατώματα σηκώνονται,  σωλήνες υδροδότησης και αποχέτευσης χαλούν,  καλώδια είναι επικίνδυνα (γιατί δεν επιλέγουν να υπογειοποιήσουν τα καλώδια;), κλαδιά πέφτουν, βιτρίνες και μπαλκόνια καλύπτονται κ.α.  

Δηλαδή; Διαμαρτύρεται κάποιος και κόβεται ελαφρά την καρδία ένα δέντρο που χρειάστηκε χρόνια να μεγαλώσει; Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις;
Και οι επιστήμονες τι λένε;  
Η υπεύθυνη πρασίνου συμφωνεί με αυτή την τακτική;Έχουμε την «πολυτέλεια» να καταστρέφουμε δέντρα 100 ετών;
 
Top