Είμαστε πολίτες από τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούμε κι αγωνιζόμαστε για να γίνει η δική μας Ανάπλαση στον χώρο της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, μια έκταση που αγγίζει τα 640 στρέμματα. 

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Μέχρι σήμερα και μετά το κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου των Λιπασμάτων το 1999, παρά τα σχέδια και κάποιες επιτυχίες, το όνειρο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Λέγεται, όταν κάτι δεν προχωρά, γυρίζει πίσω. Δυστυχώς η εξέλιξη είναι ακόμη χειρότερη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απόλυτο σχέδιο οπισθοδρόμησης, όπου πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις υπό τον γενικό και απροσδιόριστο τίτλο «Ανάπτυξη» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία της κρίσης και να προωθήσουν -μέσω αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ, κινήσεων του ΟΛΠ και ιδιοκτητών- την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής και την δημιουργία και επέκταση επικίνδυνων παραγωγικών δραστηριοτήτων αποκλείοντας οριστικά την πρόσβασή μας στο θαλάσσιο μέτωπο.
Ο κίνδυνος επαναφοράς της μολυσμένης ατμόσφαιρας και του ανθυγιεινού περιβάλλοντος αλλά και της απωθητικής εικόνας της πόλης μας στην προ του ‘70 εποχή, έχει ξεκινήσει.
Κρίνουμε απαραίτητο ότι πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε ώστε να σταματήσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και να θέσουμε εκ νέου σε τροχιά μες την κοινωνία τα όνειρα για την δική μας Ανάπλαση. 

ΤΙ ΖΗΤΆΜΕ

Α) Να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στην 2,5 χιλιομέτρων παραλία, η οποία πρέπει να είναι συνδεμένη με την πόλη μας. Θέλουμε η ακτή να διαμορφωθεί ως χώρος περιπάτου και ήπιας αναψυχής.
Β) Μέσα στην περιοχή της Ανάπλασης να υπάρχει ένα μεγάλο δημόσιο Πάρκο υψηλού πράσινου.
Γ) Να υπάρχουν Κοινόχρηστοι χώροι και Κοινωφελείς χρήσεις γης, για πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και περιορισμένες χρήσεις σε σχέση με την Θάλασσα, την Ναυτιλία, τον Τουρισμό.
Δ) Να προστατευτούν και να αναδειχτούν τα αρχαία και νεότερα μνημεία
Ε) Να υπάρχει συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς.
Όλα τα παραπάνω αιτήματά μας θα έχουν ευεργετική επίδραση στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και δίνουν τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας.



ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

• Στην επαναβιομηχάνιση και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.
•  Σε κάθε είδους αποκλεισμό των κατοίκων από την περιοχή και τις ακτές.
•  Στον αποκλεισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και θα αφορούν στην περιοχή μας.

Για εμάς, ο χαρακτήρας της Ανάπλασης είναι δημόσιος, κοινωνικός, με όρους απασχόλησης, σεβασμού στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και οι όποιες επενδύσεις γίνουν δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν στον χαρακτήρα αυτό. Έτσι θα έχουμε μια ανάπλαση για τον λαό και όχι μόνο για τα κέρδη των όποιων επενδυτών. Εξ άλλου, το μέγεθος της περιοχής Ανάπλασης είναι τέτοιο, που επιτρέπει την πραγματοποίηση των προσδοκιών μας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε επαγρύπνηση.
Μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις συλλογικότητες, τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και τις ατομικές συμμετοχές που θεωρούν το κοινό συμφέρον ανώτερο του ατομικού, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οπισθοδρόμηση.
Η ώρα είναι κρίσιμη και απαιτείται η συστράτευση και ο αγώνας για να αποτρέψουμε την καταστροφή της πόλης μας, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για μια ανάπτυξη σε ένα καλύτερο περιβάλλον.


Ιούλιος 2014

 
Top