Σε συντονισμένες δράσεις, που συνίστανται στη δημιουργία ειδικής πενταμελούς επιτροπής της Βουλής, αλλά και στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών προβαίνει ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς κ. Ι. Τέντες.
Το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων και των δράσεων για την πάταξη της διαφθοράς και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» κυριάρχησε κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τέντες με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πιστωτών ότι θα συσταθεί ειδική πενταμελής επιτροπή στο Κοινοβούλιο η οποία θα ελέγχει τα «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων αλλά και των λοιπών υπόχρεων γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, νομαρχών, δημάρχων, αντιδημάρχων, πρόεδρων ΝΠΔΔ, δημοσιογράφων κ.λπ.
Η επιτροπή θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς, καθώς και έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων, μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική μονάδα που θα μπορεί αυτόματα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και να ελέγχει τις μεταβολές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος
Στις περιπτώσεις που θα παρατηρείται ξαφνική μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία, τότε το ονοματεπώνυμο του προσώπου θα «σημειώνεται» από το σύστημα με «κόκκινη σημαία» (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.
Στο εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα θα «περάσουν» και οι δηλώσεις προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικότερης σύγκρισης των στοιχείων και οι έλεγχοι να επεκταθούν σε βάθος χρόνου.
Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνεται και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού, για ταχύτερο εντοπισμό των «ύποπτων» δηλώσεων.
Πηγή: Καθημερινή
 
Top