Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ....ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ...

Ένας Σπαρτιάτης μπερδεύτηκε κι αντί να συνεχίσει προς την πύλη Ε1 για να μπει στο λιμάνι του Πειραιά, έστριψε δεξιά σε έναν πλάγιο δρόμο και στο τέρμα του έκανε πάλι δεξιά, πέρασε μία πύλη, είδε αριστερά του θάλασσα προχώρησε για δυο τρία λεφτά και κόσμος...μαζεμένος κόσμος. Τι κάνουν όλοι αυτοί εδώ;

Πάρκαρε. Στο βάθος δεξιά υπήρχαν κάτι παρατημένα κτίρια, πίσω τους ένα ερυθρόλευκο φουγάρο, λίγο πιο εκεί μια καντίνα και αριστερά του καρέκλες πλαστικές και τραπεζάκια σχεδόν δίπλα στο κύμα. Σαν να πέρασε μια πύλη και βγήκε σε έναν άλλο κόσμο. 
Πλησίασε προς τους συγκεντρωμένους και δίπλα σε μια στήλη που την έστηναν στεκόντουσαν τρεις αρχαίοι με τα όλα τους. Ρε συ, Σπαρτιάτες είναι, μονολόγησε. Τι γυρεύουν εδώ; Ταινία γυρίζουν; Τους πλησίασε και γεια χαρά παιδιά και από τη Σπάρτη είμαι, Λεωνίδα με λένε. Τι κάνετε ρε παιδιά εδώ; Μιλιά αυτοί, σαν τους φρουρούς στο Μπάκιγχαμ ατένιζαν το άπειρο κι εγώ δεν υπήρχα. Και μετά άκουσε κάποιον να λέει και να λέει και τελειωμό να μην έχει, για έναν Θεμιστοκλή. Σιγά σιγά κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο. Λοιπόν και με λίγα λόγια. Σ'αυτήν τη θέση, δίπλα στη θάλασσα βρέθηκε μια λακκούβα που μέσα της υπήρχαν κάτι πέτρες που εξ όψεως έμοιαζαν νέες κι αρχαίες. Κατάλαβε επίσης ότι ο ομιλητής, που ήταν ο δήμαρχος, κι όλοι οι παρευρισκόμενοι πως ήταν σίγουροι ότι αυτός ο λάκκος επρόκειτο για τον τύμβο του Θεμιστοκλή. 
Ναι, του Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού, του αρχηγού της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ντόπιοι αποδείκνυαν πως σ'αυτό το σημείο, απέναντι από το μέρος όπου πριν 2.500 χρόνια έγινε η ναυμαχία, έθαψαν τα οστά του Θεμιστοκλή η γυναίκα του και οι λοιποί συγγενείς. Και λέμε τα οστά, διότι ο Θεμιστοκλής πέθανε στην εξορία κάπου στην Μαγνησία και υπό την προστασία του νέου βασιλιά των Περσών, Αρταξέρξη.
Ένας στρουμπουλός με κομπολόι που στεκόταν δίπλα του, τον ρώτησε κάποια στιγμή, πότε εντόπισαν το λάκκο. Τι να του πει, αυτός περαστικός ήταν, που να ξέρει. Πετάχτηκε όμως ένας με αλογουρά και τους ενημέρωσε ότι πριν μερικά χρόνια τον βρήκαν, αλλά υπήρχε εκεί σκεπασμένη με χώματα εν γνώσει των Λιπασματάδων για πάνω από 80 χρόνια. Και τώρα, ρώτησε ο κομπολογάκιας, πως είστε σίγουροι ότι αυτός είναι ο τύμβος του Θεμιστοκλή; Ξέρετε, ρωτάω γιατί έχουν μεσολαβήσει χιλιάδες χρόνια και είναι δυνατόν να έχουν συμβεί όλα, ακόμα και τα πιο απίθανα. Ναι, του απάντησε ο αλογουράς, που έφερνε λίγο προς Ρόμπερτ Ρέτφορντ, έτσι είναι όπως τα λέτε. Αλλά, το και το συνέχισε, και χάρτες παλιούς έχουμε που το δείχνουν και περιγραφές ακόμα και από αρχαίους που όλοι οι δρόμοι οδηγούν σ'αυτό ακριβώς το σημείο. Ένας Τσιρίδης της περιοχής, είναι 1000% σίγουρος κι αυτός επέμενε πιο πολύ από όλους για το ότι είναι ο τύμβος. Γι'αυτό κυκλοφορεί ότι ακόμα και στον ύπνο του που τον χάνεις που τον βρίσκεις τις Κυριακές, στο Θεμιστόκλειο παρακαλώ, εννοώντας αυτόν εδώ τον χώρο στα Λιπάσματα με το λάκκο. Και με το δίκιο του δηλαδή ο άνθρωπος, διότι το θέμα με τους άσχετους, αδιάφορους και άχρηστους που έχουμε μπλέξει θα πήγαινε άπατο το θέμα.
Εν πάση περιπτώσει καλέ μας κύριε, πετάχτηκε μία κοκκινομάλλα με πούρο στυλ Τσε, και αυτός να μην είναι ο τύμβος, του Θέμι, κάπου εδώ γύρω θα ήταν, έτσι δεν είναι; Άρα δεν κάνουμε καμία χοντρή ιστορική πλαστογράφηση και στο κάτω κάτω είναι προφανές ότι αυτός ο τύμβος μπορεί να δουλέψει υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων. Διότι μας επιτρέπει να βάλουμε πόδι σ'αυτήν εδώ την ακτή μας που μας την είχαν καταπατήσει οι Μποδοσάκηδες και Σια για 80 χρόνια και βάλε. Και στην τελική, ας μας πει επιτέλους η Εφορία Αρχαιοτήτων τη γνώμη της. Μάλιστα κορίτσι μου είπε ο Σπαρτιάτης, να σας κάνω μία τελευταία ερώτηση; Εκείνη τη στιγμή ένας μαραθώνιος Τρέχας, σταμάτησε χαμογελαστός και καμαρωτός δίπλα τους να πάρει μία ανάσα, άκουσε την ερώτηση και του απάντησε. Ναι, κι εγώ δεν έχω καταλάβει αν την επιτύμβια αυτή πλάκα την πλήρωσε ο δήμος, ή η εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε ( συμφερόντων Μπόμπολα), ένας Βενέτης Ηλίας ( αυτός, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο δημ.σύμβουλος του Τζανή που τον προωθούσε να πάρει μαζί με τον Λάλο και μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, το κολυμβητήριό μας ) και ένας Τζανής Λουκάς (τι ένας καλέ, ο δήμαρχος είναι). Και τι πειράζει ; Γιατί σας χαλάνε οι χορηγοί; Τιιι; Δεν σας άκουσα; Ποιος είναι ο γλύπτης; Γιατί ενδιαφέρεστε; Για να τον ρωτήσω για το φιδάκι στην πλάκα, πως του ήρθε και το έβαλε και τι σημαίνει. Φιδάκια απ'ότι ξέρω οι αρχαίοι μας στον Ασκληπιό βάζανε, στον Ερμή, στο δίχρονο Ηρακλή πάουερ, στις μαινάδες και στα μαλλιά της Μέδουσας. Άντε και σε μερικούς από μέσα φίδια. Εκτός κι αν στο κινέζικο ο Θεμιστοκλής είναι φίδι. Δεν ξέρω κύριέ μου ποιος είναι ο γλύπτης, μα θα το ρωτήσω κι αν μάθω θα σας πω. Θα ρωτήσω και για το φίδι. Εντάξει; 
Βαρέθηκε την ώρα ακριβώς που έπρεπε να φύγει αν δεν ήθελε να χάσει το πλοίο του. Φεύγοντας είδε την πλάκα, κάπως από τα πλάγια την στιγμή που περνούσε ένα σύννεφο και αστραπιαία του έφερε στο νου την άλλα πλάκα από το έργο "Οδύσσεια του διαστήματος 2001". Λες να μας έβαλαν πάλι σε περιπέτειες οι Αθηναίοι, αναρωτήθηκε ο Σπαρτιάτης. Κι αυτήν την επιτύμβια αν την αφήσουν έτσι, σε λίγο θα πέσει πριν πέσουν τα πίσω ετοιμόρροπα κτίρια και μετά θα εξαφανιστεί και μετά θα τους πάρουνε πάλι την παραλία οι αχόρταγοι. Μπήκε στ'αμάξι γρήγορα γρήγορα και την ώρα που κοιταζόταν στο καθρεφτάκι, άκουσε έναν στρουμπουλό γυαλάκια να λέει σε έναν άλλο νεώτερο με καπέλο που ψάρευε. Το έμαθες ότι στις 1 Σεπτεμβρίου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου μάλλον θα γίνει εδώ; Δίπλα στον Θεμιστοκλή, για να πάρουνε, λένε οι κακές γλώσσες, λίγο από το μυαλό του.  
Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε να στείλει με το κινητό στην Τανεπιτάς τα λόγια που είχαν γράψει πάνω στην επιτύμβια. Και επ'ευκαιρία τα διάβασε κιόλας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
480 π.Χ   ΝΑΥΜΑΧΙΑ
 1827      ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ
1944      ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ 
ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΓΗ
ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ .
Είναι σίγουρος πως η Τανεπιτάς θα τον ρωτήσει, η Άκτωρ γλυκέ μου μου, για ποια λευτεριά συνεχίζει τον αγώνα; Τι να της απαντήσει ο καημένος; Το καλύτερο είναι να την στείλει συστημένη στον Τζανή. Κάτι περισσότερο από εμάς τους αδαείς θα γνωρίζει αυτός. Κι αυτή η ελληνική εμμονή με το αίμα, που άκου τι κάνει. Φωτίζει! Το αίμα, ποιητική αδεία, φωτίζει. Ποιον; Τη μάνα Γη, που της έχουμε αλλάξει τον αδόξαστο. Καλά έχουν ξεφύγει εντελώς. Η αποθέωση του καρακιτσαριού σε πέντε γραμμές. Κι αυτές οι άλλες μάχες; Τι δουλειά έχουνε εδώ; Τις ρώτησαν; Αν θέλουν να υπενθυμίζουν στους νεώτερους όλες τις μάχες της περιοχής, ας φτιάξουνε ένα κοινό μνημείο. Τώρα κύριε Θεμιστοκλή μας, συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι σας καπέλωσαν. Αυτά που τρίζουν είναι τα κόκαλά σας, έτσι;  Και δικαίως, διότι αν θέλετε κύριοι να βάλετε όλες τις μάχες μαζί, φτιάχτε ένα κοινό μνημείο, κάτι σαν του Άγνωστου Στρατιώτη. Η επιτύμβια εδώ όμως αφορά τον Θεμιστοκλή και κανέναν άλλον. Έτσι δεν είναι κύριε Θεμιστοκλή μας; Τι να πεις κι εσύ, πεθαμένος άνθρωπος... Όχι, όχι πάλι το " Πάταξον μεν άκουσον δε", δεν το αντέχω άλλο. Κάτι άλλο, βρε Θεμιστοκλή, βρες κάτι άλλο παιδί μου. Κάτι δυνατό κι ωραίο, κι ας μην τα διαβάζει κανείς αυτά που γράφουν πάνω στις επιτύμβιες, εκτός από τη μάνα του γλύπτη και η γυναίκα του χορηγού.
 
Top